Uppskjutarvanor? Dags att sluta snooza! - Kompetens.se

Uppskjutarvanor? Dags att sluta snooza!

old clock in front of a brick wall

Har du någonsin undrat över varför vissa aktiviteter ligger kvar på to-do-listan vecka efter vecka? Ger blotta åsynen av de rödmarkerade aktiviteterna dig dåligt samvete?

Vi har alla perioder där vi somnar om lite för ofta, men det finns orsaker till varför vi fastnar och varför känner som vi gör i sådana stunder. Den goda nyheten är dock att det finns enkla strategier för att bryta uppskjutarmönstret.

Många gånger känner vi likgiltighet, uppgivenhet eller rent av obehag inför uppgifter som känns för stora, komplexa och svåröverskådliga. I vissa fall kan antalet åtaganden vara för många och situationen blir därför ohållbar. Eller så är uppgiften i sig inte tillräckligt viktig eller kanske inte ens inom ditt ansvarsområde. Vi tappar med andra ord motivationen och förhalningen är ett faktum.

Vad är då lösningen? GTD-metodiken kan hjälpa dig med några konkreta tips som kan lösa upp knuten och få saker att börja hända.

  • När situationen känns ohållbar – skriv ned och gå igenom alla åtaganden som omger dig just nu. Du får då en mycket bättre överblick över allt du har tagit på dig och det blir tydligt vad som ska göras nu och vad som helt enkelt får vänta.
  • Om uppgiften är för stor och komplex – se då bara till att hitta nästa fysiska och synliga aktivitet som gör att du tar ett steg framåt. Mycket förhalning beror på att man faktiskt inte tagit reda på vad nästa konkreta steg är.
  • Om motivationen tryter – se då till att fokusera på det verkliga syftet med uppgiften i fråga och skriv ned hur du vill att det önskade slutresultatet ska se ut. Formulera gärna resultaten på ett sätt som är attraktivt för dig att uppnå.

Detta är normalt allt som krävs för att komma ur ett låst läge. Att bryta ned ett åtagande i synliga och görbara steg, leder till att du kommer loss och får upp fart igen.

Untitled

GTD® eller Getting Things Done® är världens mest använda metod för personlig produktivitet. Upptäck vad GTD kan göra för ditt välbefinnande och professionella karriär.

Centigo

centigo-logo

Välmående företag och organisationer består av välmående medarbetare.
Centigo är ett managementkonsultbolag som hjälper ledande företag och organisationer genom kritiska förändringsprojekt. Vårt sätt att se på vad som kännetecknar framgångsrika företag, och hur man skapar dem, kallar vi Business Wellness.

Centigos mission är att leda människor till att skapa välmående och spänstiga företag och organisationer. Personligt ansvarstagande är en viktig komponent i ett sådant arbete.
Centigo kan genom sitt samarbete med David Allen Company, som äger rättigheterna till GTD® och Getting Things Done®, erbjuda de officiella kurserna i GTD-metodiken.
www.centigo.se/gtd
pontus.axelsson@centigo.se

Mer läsning


elev_annons-header

Hur lär ditt barn sig bäst?

Lärande är i grunden alltid ett möte med den som kan – och den som ännu inte kan. Det spelar ingen roll om den som kan är en lärare, en kollega eller en video på internet. I många situationer är det du som förälder som ska lära ditt barn något de ännu inte kan. Hur kan du som förälder bäst stötta ditt barn i den processen?


Engagemang, anställda, personal

3 tips – skapa engagemang hos din personal

Att engagerade medarbetare skapar bättre resultat vet många men trots det har väldigt många företag svårt att skapa ett genuint engagemang bland sina anställda. Psykologen Emma Seppälä har tre tips för hur chefer kan skapa en kultur där engagemang frodas. Engagemang. Engagerade anställda, som känner en känslomässig koppling till företagets verksamhet och som brinner för [...]

produktivitet

Produktiv utan energi

Oavsett hur mycket kaffe vi dricker, hur ofta vi fyller på med energi i form av frukt och nötter eller hur många mikro-pauser vi tar så kommer energinivån ändå att variera under en arbetsdag, hur kan man vara produktiv då? För det flesta av oss följer energinivån över dagen ett tydligt mönster. Vissa har mest [...]

kalender

Misshandlar du din kalender?

Att kalendern är ett fantastiskt verktyg har de allra flesta av oss insett. Många av oss skulle till och med bli kallsvettiga av blotta tanken på att innehållet i våra kalendrar skulle försvinna. Vi vill absolut inta vara utan den men att misshandla den på alla möjliga sätt ser många inget problem med. Kalendern har [...]

ekonomiadministration konferenser

Ta kontroll över företagets möten

Allt fler väljer att bli avtalskunder hos BokningsBolaget. Inte så konstigt med tanke på alla fördelar det innebär. Att ha avtal med BokningsBolaget betyder inte bara bättre priser, effektivare ekonomiadministration och full kostnadskontroll. Servicen till alla som bokar konferenser internt förbättras eftersom de med ett enda samtal får professionell hjälp, snabb återkoppling och tydliga bekräftelser [...]

Prodaxa_header

Brister i projektledning kostar svenska företag miljarder årligen

Projekt som drar över tiden och inte håller budget är inget nytt. Men ett ännu vanligare problem, som kostar svenska företag miljarder årligen, är att en stor del projekt inte levererar den nytta de var tänkta att göra.  –Det är lätt för ett enskilt företag av lite storlek att det blir 100-tals miljoner som försvinner, [...]

nollmejl

Noll mejl i inkorgen! Är det möjligt?

Hur ska jag få kontroll på mejlen? När ska man läsa mejlen egentligen? Är det meningen att man ska få så mycket mejl? Hur gör folk? Frågorna om mejl-läsning är många. Jag menar att problemet egentligen handlar om brist på rutin och struktur för hur vi arbetar med mejl. Att läsa mejlen behöver inte vara [...]

klocka

Produktiv på under 2 min

När något som kräver en aktivitet fångar din uppmärksamhet är det viktigt du att skapar tydlighet i hur ”klart” ser ut och vad nästa konkreta steg är. GTD-metodiken lär oss att tänka så långt det bara går först och att handla sen. Detta på grund av att de utgör två separata fokusområden som kräver olika [...]