Hur lär ditt barn sig bäst? - Kompetens.se

Hur lär ditt barn sig bäst?

elev_annons-header

Lärande är i grunden alltid ett möte med den som kan – och den som ännu inte kan. Det spelar ingen roll om den som kan är en lärare, en kollega eller en video på internet. I många situationer är det du som förälder som ska lära ditt barn något de ännu inte kan. Hur kan du som förälder bäst stötta ditt barn i den processen?

Hur lär vi oss något nytt?

Säkert kan du minnas någon som lärt dig något? Morfar som visade hur reservhjulet skulle bytas, eller kompisen som lärde dig vissla. Och du minns säkert också när det var svårt, när det inte riktigt gick att lära sig. Men vad var skillnaden? Och hur lär sig dina barn?

Ofta är det sättet att lära som skiljer sig åt, vissa sätt passar bättre än andra. För någon är en text det perfekta sättet att lära och minnas, men andra behöver testa sig fram. För många är det visuella starkt, och det går lättare att förstå med hjälp av en bild eller en film och i ett sammanhang. Vissa lär sig bäst när de har gott om tid och kan sitta koncentrerat under en längre period, medan andra behöver dela upp lärandet i olika kortare perioder.

Högstadiet är en intensiv tid, med mycket information som ska in och det kan vara svårt som förälder att veta hur man på bästa sätt ska stötta sitt barn i skolarbetet. Kommer du till exempel ihåg elektrokemiska spänningsserien, hur man räknar med funktioner eller vad som hände vid den industriella revolutionen?

Forskning visar att elever som förstår skolan, och som har ett stöd hemifrån lyckas bättre än elever som saknar detta.

Schoolido – En stark resurs

Nu finns det en prisbelönt digital lärtjänst för åk 7-9 som tar hänsyn till just forskningen kring lärande och syftar till att stödja elever och föräldrar i skolarbetet. 

Schoolido startades av Hanna Harge som är lärare och har en son som är dyslektiker. När hennes son fick utmaningar i skolan började Hanna fördjupa sig ytterligare i forskning kring lärande, pedagogik, didaktik och hjärnans utveckling och bestämde sig för att skapa just den tjänst hennes son saknade. 

Tillsammans med lärare, lektorer och professorer har lärtjänsten vuxit till de 12 ämnen som finns idag. Innehållet på Schoolido går alltid att ta del av på olika sätt. Läs texter, eller varför inte lyssna på dem? Se filmer, gör quiz, få svåra begrepp förklarade, ta anteckningar, ställ kluriga frågor i forum och se dina egna framsteg i olika ämnen. Schoolido är anpassat för individen.

Med kvalitetssäkrat innehåll som utgår från skolans kursplaner kan både elever och föräldrar vara säkra på att det som står också stämmer och att svårighetsgraden är anpassad till rätt nivå.

Dessutom finns Schoolido alltid där oavsett vilket liv ditt barn lever. Läs läxan i mobilen på väg till fotbollsträningen, gör ett quiz på skolbussen i paddan, eller ställ frågor från datorn hemma hos mormor. 

Med stöd från SPSM (Specialpedagogiska skolmyndigheten) har Schoolido utvecklat tjänsten för att passa fler. Bland annat finns nu funktioner för att arbeta tidsbestämt, en ännu tydligare läsvänlig layout samt ett planeringsverktyg där eleven tillsammans med sin förälder kan skapa planeringar för att strukturera upp skolarbetet.

Att få denna typ av extra stöd i form av en lärtjänst som tar avstamp i hur man bäst lär är oerhört värdefullt för både elever och föräldrar. Som Karin Wells, mamma till Hanna som nu gått ut nian och som använt Schoolido i sin skolgång säger “Som förälder har jag upplevt Schoolido som en extra trygghet i skolgången”.

Schoolido är en enorm resurs för alla som vill lära på ett sätt som passar dem. Schoolido finns tillgänglig som en månadsprenumeration utan bindningstid.  In och testa gratis 14 dagar redan idag – och lär på ditt sätt! 

Presenteras av Schoolido

logo_horizontal_512

Om Schoolido

  • 12 kvalitetsgranskade ämnen för åk 7-9.
  • Innehåll på många olika sätt. Lär med text, uppläst text, film, bild, quiz, övningar, frågeforum, snabba begreppsförklaringar och tydliga kursplanekopplingar. 
  • Träning inför de Nationella proven.
  • Få koll på skolan som förälder, i arbetsområdet “Om skolan” förklaras kunskapskrav, förmågor och betyg. 
  • Testa gratis i 14 dagar utan bindningstid. 

Läs mer på www.schoolido.se

Mer läsning


elev_annons-header

Hur lär ditt barn sig bäst?

Lärande är i grunden alltid ett möte med den som kan – och den som ännu inte kan. Det spelar ingen roll om den som kan är en lärare, en kollega eller en video på internet. I många situationer är det du som förälder som ska lära ditt barn något de ännu inte kan. Hur kan du som förälder bäst stötta ditt barn i den processen?


Engagemang, anställda, personal

3 tips – skapa engagemang hos din personal

Att engagerade medarbetare skapar bättre resultat vet många men trots det har väldigt många företag svårt att skapa ett genuint engagemang bland sina anställda. Psykologen Emma Seppälä har tre tips för hur chefer kan skapa en kultur där engagemang frodas. Engagemang. Engagerade anställda, som känner en känslomässig koppling till företagets verksamhet och som brinner för [...]

produktivitet

Produktiv utan energi

Oavsett hur mycket kaffe vi dricker, hur ofta vi fyller på med energi i form av frukt och nötter eller hur många mikro-pauser vi tar så kommer energinivån ändå att variera under en arbetsdag, hur kan man vara produktiv då? För det flesta av oss följer energinivån över dagen ett tydligt mönster. Vissa har mest [...]

kalender

Misshandlar du din kalender?

Att kalendern är ett fantastiskt verktyg har de allra flesta av oss insett. Många av oss skulle till och med bli kallsvettiga av blotta tanken på att innehållet i våra kalendrar skulle försvinna. Vi vill absolut inta vara utan den men att misshandla den på alla möjliga sätt ser många inget problem med. Kalendern har [...]

ekonomiadministration konferenser

Ta kontroll över företagets möten

Allt fler väljer att bli avtalskunder hos BokningsBolaget. Inte så konstigt med tanke på alla fördelar det innebär. Att ha avtal med BokningsBolaget betyder inte bara bättre priser, effektivare ekonomiadministration och full kostnadskontroll. Servicen till alla som bokar konferenser internt förbättras eftersom de med ett enda samtal får professionell hjälp, snabb återkoppling och tydliga bekräftelser [...]

Prodaxa_header

Brister i projektledning kostar svenska företag miljarder årligen

Projekt som drar över tiden och inte håller budget är inget nytt. Men ett ännu vanligare problem, som kostar svenska företag miljarder årligen, är att en stor del projekt inte levererar den nytta de var tänkta att göra.  –Det är lätt för ett enskilt företag av lite storlek att det blir 100-tals miljoner som försvinner, [...]

nollmejl

Noll mejl i inkorgen! Är det möjligt?

Hur ska jag få kontroll på mejlen? När ska man läsa mejlen egentligen? Är det meningen att man ska få så mycket mejl? Hur gör folk? Frågorna om mejl-läsning är många. Jag menar att problemet egentligen handlar om brist på rutin och struktur för hur vi arbetar med mejl. Att läsa mejlen behöver inte vara [...]

klocka

Produktiv på under 2 min

När något som kräver en aktivitet fångar din uppmärksamhet är det viktigt du att skapar tydlighet i hur ”klart” ser ut och vad nästa konkreta steg är. GTD-metodiken lär oss att tänka så långt det bara går först och att handla sen. Detta på grund av att de utgör två separata fokusområden som kräver olika [...]