Gör både jobbet och livet roligare – med filosofin Fish - Kompetens.se

Gör både jobbet och livet roligare – med filosofin Fish

Woman with exasperated expression

Stephen C Lundin är svenskättling.  Nu kommer han tillbaka till rötterna och till Gilla Jobbet för att föreläsa om sin filosofi om att göra både jobbet och livet roligare.

Farfar Sigurd Lundin emigrerade 1880 från ett fattigt Sverige till Minnesota och där växte så småningom Stephen C Lundin upp. Han har inte besökt Sverige tidigare, så förutom att föreläsa på Gilla Jobbet ska han också leta upp sina rötter. De lär finnas i Stockholms-trakten.

Sommarlägret början

Stephen C Lundins egen arbetsbana är bred och brokig. Flera somrar som ung arbetade han på ett sommarläger för fysiskt sjuka barn, som vuxen tog han en doktorsgrad i arbetspsykologi, jobbade som professor på universitetet några år, blev entreprenör, blev anställd, entreprenör igen och så småningom författare.

– Du ska inte börja skriva förrän du har något att berätta sade en lärare till mig en gång, och det tog jag på allvar och såg tiden an. Men nu kan jag inte sluta att berätta, skrattar han på en telefonledning från Miami, boplats sedan några år med fru, barn och barnbarn.

Nu har han lärt ut sin filosofi i sina böcker som för de mesta heter Fish!. De har sålt i fem miljoner exemplar, getts ut i 70 länder och på 38 språk. Några av dem finns på svenska.

En show för kunder

Idén till Fish! dök upp när Stephen C Lundin och en kollega besökte fiskmarknaden i Seattle, på Pike Place. Själva fiskhandlarjobbet är lågt betalt och det luktar illa om fisken, men fiskförsäljarna visade upp en show som trollband kunderna. De kom från när och fjärran för att se hur försäljarna skojade, ropade och drev med sig själva och publiken.

– Kan fiskförsäljare på en marknad skapa sådan arbetsglädje, kan andra också göra det, tänkte vi, berättar han.

Tankarna de i åratal gått och burit på – om att det är så stor skillnad mellan olika arbetsplatser när det handlar om arbetsglädje och energi – växte till en filosofi och en första lärobok om hur man kan göra arbetsplatsen roligare, energirik och entusiastisk. Boken fick namnet Fish!

Livskvalitet

För alla som jobbar, för sina egna barn och barnbarn, önskar han arbetsglädje.

– Det handlar om hur man gör sitt jobb och vilka val man gör. Det handlar om humanitet och mänsklighet.

Varför är det viktigt? Enligt Stephen C Lundin gör det att kunderna känner att företaget är engagerat och intresserat. Kvaliteten på arbetet stiger. Men också kvaliteten på själva livet, menar han. När han själv råkade ut för en stor sorg, en dotter som omkom, började han fokusera på själva livets kvalitet i sin filosofi.

Fyra viktiga hörnstenar

Det finns fyra hörnstenar i filosofin:
Välj attityd
Lek på jobbet
Gör någon glad
Var närvarande

Det kan låta självklart, kanske lättköpt, men det ligger år av ihärdigt arbete bakom de till synes enkla formuleringarna.

Punkt 1 är svårt. Här gäller det inte att motivera, utan att inspirera medarbetarna och att skapa en sådan miljö.

– Många undrar om man verkligen kan välja attityd. Men då blandar man ihop känslor och attityder. Vi kan inte välja våra känslor. Men vi kan ta ett steg åt sidan och bestämma oss för hur vi ska ”show up” i världen, gentemot kunder och patienter. Det finns inga ursäkter för att vara avog mot kunder och klienter.

Han pratar om ”lightheartedness” eller sorglöshet. Att ha ett lätt hjärta. Har man det hörs det redan på rösten. Den attityden är ett kraftfullt verktyg.

Att leka på jobbet, den andra hörnstenen, handlar om ett engagera sig på ett lekfullt sätt, i världen och på jobbet. Arbetet ska tas på allvar, men inte den man själv är. Det finns många som tar sig själva på för stort allvar här i världen, tycker han.

Den tredje hörnstenen, att ”göra någon glad” är en devis som för Stephen C Lundin personligen numera bland annat handlar om att servera lunch till hemlösa. Tanken är att inbegripa kunder och klienter i den skämtsamma atmosfären på jobbet, på ett respektfullt sätt.

Se i ögonen

– Närvaro handlar om att se den andre, sin arbetskamrat, sin kund, bokstavligen i ögonen, och inte titta i skärmen eller i telefonen när man ska förstå. Alla har förmåga till det och det är särskilt viktigt i vårdande yrken.

Vilket är det roligaste jobbet han själv har haft? Det är de där sommarlägren för 50 år sedan. Utan barnen där hade han inte lärt sig om livet och om mänsklighet, lärdomar han använt i hela sitt liv.

– Det förstod jag först när jag blev äldre. Jag trodde jag gjorde något för världen, men världen gjorde något för mig, säger Stephen C Lundin.

Gilla jobbet

gillajobbet.se

GILLA JOBBET – SVERIGES STÖRSTA MÖTESPLATS OM ARBETSMILJÖ!

Gilla Jobbet är ett arbetsmiljöevent som arrangeras på Stockholmsmässan 22-23 oktober 2014. Eventet är en plats där alla som är engagerade i arbetsmiljöfrågor kan mötas och lära, inspireras och få idéer av varandra och experter inom olika områden.

Klicka här för att anmäla dig.

Mer läsning


elev_annons-header

Hur lär ditt barn sig bäst?

Lärande är i grunden alltid ett möte med den som kan – och den som ännu inte kan. Det spelar ingen roll om den som kan är en lärare, en kollega eller en video på internet. I många situationer är det du som förälder som ska lära ditt barn något de ännu inte kan. Hur kan du som förälder bäst stötta ditt barn i den processen?


Engagemang, anställda, personal

3 tips – skapa engagemang hos din personal

Att engagerade medarbetare skapar bättre resultat vet många men trots det har väldigt många företag svårt att skapa ett genuint engagemang bland sina anställda. Psykologen Emma Seppälä har tre tips för hur chefer kan skapa en kultur där engagemang frodas. Engagemang. Engagerade anställda, som känner en känslomässig koppling till företagets verksamhet och som brinner för [...]

produktivitet

Produktiv utan energi

Oavsett hur mycket kaffe vi dricker, hur ofta vi fyller på med energi i form av frukt och nötter eller hur många mikro-pauser vi tar så kommer energinivån ändå att variera under en arbetsdag, hur kan man vara produktiv då? För det flesta av oss följer energinivån över dagen ett tydligt mönster. Vissa har mest [...]

kalender

Misshandlar du din kalender?

Att kalendern är ett fantastiskt verktyg har de allra flesta av oss insett. Många av oss skulle till och med bli kallsvettiga av blotta tanken på att innehållet i våra kalendrar skulle försvinna. Vi vill absolut inta vara utan den men att misshandla den på alla möjliga sätt ser många inget problem med. Kalendern har [...]

ekonomiadministration konferenser

Ta kontroll över företagets möten

Allt fler väljer att bli avtalskunder hos BokningsBolaget. Inte så konstigt med tanke på alla fördelar det innebär. Att ha avtal med BokningsBolaget betyder inte bara bättre priser, effektivare ekonomiadministration och full kostnadskontroll. Servicen till alla som bokar konferenser internt förbättras eftersom de med ett enda samtal får professionell hjälp, snabb återkoppling och tydliga bekräftelser [...]

Prodaxa_header

Brister i projektledning kostar svenska företag miljarder årligen

Projekt som drar över tiden och inte håller budget är inget nytt. Men ett ännu vanligare problem, som kostar svenska företag miljarder årligen, är att en stor del projekt inte levererar den nytta de var tänkta att göra.  –Det är lätt för ett enskilt företag av lite storlek att det blir 100-tals miljoner som försvinner, [...]

nollmejl

Noll mejl i inkorgen! Är det möjligt?

Hur ska jag få kontroll på mejlen? När ska man läsa mejlen egentligen? Är det meningen att man ska få så mycket mejl? Hur gör folk? Frågorna om mejl-läsning är många. Jag menar att problemet egentligen handlar om brist på rutin och struktur för hur vi arbetar med mejl. Att läsa mejlen behöver inte vara [...]

klocka

Produktiv på under 2 min

När något som kräver en aktivitet fångar din uppmärksamhet är det viktigt du att skapar tydlighet i hur ”klart” ser ut och vad nästa konkreta steg är. GTD-metodiken lär oss att tänka så långt det bara går först och att handla sen. Detta på grund av att de utgör två separata fokusområden som kräver olika [...]

Be the first to comment on "Gör både jobbet och livet roligare – med filosofin Fish"

Leave a comment

Your email address will not be published.

*